Een Travellerspoint blog

THE WESTCOAST DIARIES 28

DE 17 MILE DRIVE, EN DAN WEER: SAN FRANCISCO

overcast 23 °C

San Francisco, vrijdag 19 oktober 2012. Als ik de gordijnen opentrek zie ik:grijs. Een onbekende kleur. Maar een die hardnekkig tot bijna elf uur stand zal houden. Op dat moment rijden we al meer dan vijf kwartier over de 17 Mile Drive tussen Carmel (Clint Eastwood was er ooit burgemeester) en Monterrey. Om over deze weg te rijden moet je wel 9,75 dollar schokken. Maar het spektakel zal zich lonen. Afgezien van het feit dat het ‘afgesloten’ resort aan de Pacific tevens een superieure villawijk is, waar bij elk landhuis er een eigen golfbaan op na houdt, is het een schitterend natuurgebied dat doorloopt tot aan de oceaan. Dichte begroeiing, vooral ceders die aanvankelijk gekleed lijken te gaan met afhangend groen spinrag, alsof Halloween al begonnen is.

17_Mile_Drive_011.jpg

Het grijs overheerst dus aanvankelijk, te lang eigenlijk. Maar al we een tijdje langs de rotskust rijden, breekt uiteindelijk toch de zon door. De door de warmte oplossende nevels zorgen voor een erg apart accent. De Vista Points volgens elkaar met regelmaat op, en overal effe de auto aan de kant: Bird Rock, Lone Cypres, Point Joe (genoemd naar een oude Chinees die zich een schuilhut tussen de rotsen gebouwd had) en nog een aantal andere. De branding is alleen al de moeite waard, Hoge golven slaan te pletter op de rotsen. Op een aantal plekken wordt gewaarschuwd voor het geval er zich een tsunami voor zou doen: wegwezen! Zo snel mogelijk.
En dan is er de fauna, vooral die in en boven de oceaan. Vogels, maar vooral de zeehonden en zeeleeuwen laten zich horen. Maar deze keer blijven de beesten zich horen vanaf hun hoge rotspunten in de verte. Wel dichtbij komen een soort gevlekte eekhoorns (het zullen wel geen eekhoorns zijn) die onder en over de rotsen kruipen.

17_Mile_Drive_071.jpg

De ceders die vlak aan de kust staan, maken de vergezichten tot een schilderachtig geheel. Inspiratie genoeg om weer een van mijn ‘virtual landscapes’ op te zetten. Al met al kost de 17 Mile Drive ons meer dan twee en een half uur. Maar verloren tijd is het geenszins. Vooral ook vanwege de zon die zich uiteindelijk tot nog meldde.

17_Mile_Drive_108.jpg

Koers naar San Francisco. Om de cirkel rond te maken. Ondanks de drukte op de Freeways schiet het snel op. Een enkele keer stokt de verkeersstroom om onduidelijke redenen. Maar al voor twee uur rijden we door Silicon Valley, en even later langs San Francisco International Airport vanwaar we over twee dagen weer (helaas) zullen vertrekken. De navigatie laat zich van zijn beste kant zien en loodst me feilloos door de stad (in tegenstelling tot wat me bij vertrek overkwam). We dumpen eerst alle bagage bij het Adante Hotel in Geary Street. Vervolgens rij ik een aantal blokken om (alles eenrichtingverkeer) om mijn auto in te leveren bij Alamo Car Rental in Bush Street. Het totale aantal gereden kilometers is 4801.

17_Mile_Drive_111.jpg

Het Adante Hotel ligt aan de ene kant redelijk dicht in het centrum, vlak bij Union Square en het Financial District, maar tevens op de grens met de verpauperde wijk Tenderloin. Het laatste betekent dat het in de straat wemelt van vooral zwarte bedelaars en invaliden die zich nauwelijks fatsoenlijk kunnen voortbewegen over de hellende straten.
Richting Union Square veel kunstgaleries, we bezoeken er een aantal, als we later op de middag de stad inlopen. Richting Tenderloin bewaren we maar voor later.

17_Mile_Drive_120.jpg

Chinatown. Dat hadden we tijdens onze eerste drie dagen amper gezien. Dat doen we nu. Alles in vol bedrijf. Helaas mijn fototoestel in het hotel laten liggen. Midden in deze Chinese wijk ligt een oude katholieke kerk, Old St Mary’s Church. Die lopen we binnen. Laten ons niet afschrikken door de tekst boven de hoofdingang: Son, observe the time and fly from evil, die was gericht tegen de bordelen die destijds aan de overkant van de straat stonden. Als een van de weinige gebouwen bleef de kerk deels overeind tijdens de grote aardbeving van 1906.
Tegen dat het donker wordt duiken we een van de vele Chinese restaurants binnen, Chinatown. Eten een menu van allerlei gerechten. Erg smakelijk. Aan het einde natuurlijk weer de fortune cookies. Ook deze keer weer verrassende spreuken:
Voor Wolf: Remember three months from this date. Good things are in store for you. !!!!
Voor mij: You should be able to undertake and complete anything you desire.

17_Mile_Drive_124.jpg

Terug via Grant Street en het al in kerstverlichting gestoken Union Square. Inmiddels hebben zich op veel straathoeken orkestjes neer gezet. En ontstaat een nogal relaxte sfeer, ondanks de bijna gure wind die opgestoken is. De grijze mist was al teruggekeerd toen we de stad in reden, en die zakt traag langs de hoge gebouwen in de richting van het wegdek. San Francisco gaat het weekend in met beduidend lagere temperaturen dan we gewend waren. Tenslotte: op tv zien we voor het eerste wat nieuws uit Nederland: de Rabobank stopt met sportsponsoring. Blijkbaar van wereldbelang in de USA. Voor de rest zullen we aardig bijgepraat moeten worden over een aantal dagen.

Geplaatst door gerard-en-gemma 5:05 Gearchiveerd in Verenigde Staten

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint