Een Travellerspoint blog

THE WESTCOAST DIARIES 25

MOVIESTARS BIJ DE UNIVERSAL STUDIOS

sunny 31 °C

Los Angeles, dinsdag 16 oktober 2012. Raymond is jarig vandaag en we zijn er niet bij. Maar we bellen hem, om een uur of acht ’s avonds. Hier in Los Angeles is de ochtend nog niet eens voorbij, want 9 uur vroeger dan in herfstig Nederland. Hier schijn de zon van de morgen tot de avond, en op het hoogtepunt van de dag stijgt de thermometer tot 31° C. Op het moment dat we bellen hebben we net de Studio Tour op het uitgestrekte terrein van de Universal Studios achter de rug. Een meer dan enerverende ervaring.

Los_Angeles_2_080.jpg

Thuis hebben we al online de zogenaamde Front of Line Pass besteld. Het betekent in ieder geval dat we de hele dag een VIP-positie hebben, en bij alle attracties als eerste worden binnen gelaten. De Studio Tour gaat met een soort autotreintje. De VIPS met de Front of Line Pass nemen zitting in een compartiment met een gereduceerd aantal stoelen. Aan de voorzijde. Eerste rang, dus. En daar gaat ie dan!

Los_Angeles_2_082.jpg

Een spectaculaire tour door allerlei filmdecors, zoals die van Psycho, Desperate Housewives, Jurassic Park, Jaws. En dat niet alleen. Op sommige momenten rijd je een tuinnel in en word je in 3D de stuipen op het lijf gejaagd met levenechte effecten, inclusief de geuren, de schokken, de wind en het water. Op sommige plekken worden fragmenten nagespeeld, zoals bij Jaws. Die haai spring me bijna naar de keel. En dan passeer je weer het unheimische Bates Motel uit Hitchcocks Psycho. Minstens zo beklemmend is het zicht op de roken wrakstukken na het neerstorten van een jumbojet uit de Spielbergs War of the Worlds. Of wanneer je belandt op een metrostation waar een complete aardbeving plaatsvindt: elektriciteitskabels knappen en slaan in brand, perrons barsten open, en het water gutst naar binnen na het breken van de leidingen. En dan is er ineens King Kong die in 3D op je afspringt en je in zijn gapende muil probeert te sleuren. Zo gaat het een uur lang. Enerverend. Je weet niet naar welke kant je je camera moet richten.

Los_Angeles_2_194.jpg

Voordat we ons middagprogramma beginnen gaan we eerst maar eens zitten voor een dynamische show van de Blues Brothers. Swingen, dus! Maar eerst een hap.

Los_Angeles_2_087.jpg

In aparte gebouwen vinden allerlei andere evenementen plaats. We bezoeken een studio waar speciale filmeffecten worden uitgelegd en gespeeld. En er zijn een paar 3D shows, bijvoorbeeld met het tekenfilmmonster Shrek of – en dat was iets voor Raymond – een huiveringwekkende show uit de Terminator. Vuur, rook, schieten in een compleet kapot geschoten Los Angeles. Je zit niet rustig in je stoel, want die beweegt, het water spat in je snuit, en de kruitdampen trekken door de zaal. Maar het spektakel dat het meest indruk maakt is het buitengebeuren van Waterworld.

Los_Angeles_2_129.jpg

Waterworld. Onze VIP-positie bekent dat we op de goede hoogte en positie zitten om alles te volgen. De niet-vippers krijgen beneden de volle laag, en zijn al voordat het spektakel begint zeiknat. Het decor ademt, zoals in de film, de sfeer van Apocalyps, een wereld die op het punt staat volledig in te storten. Je weet nauwelijks welke kant je uit moet kijken. Er wordt geschoten, Olievaten ontploffen waardoor de vlammen tientallen meters de hoogte inslaan, een vliegtuig stort vlak voor je neer in het water, de lijken ploffen van de hoge platforms recht omlaag het kolkende water in. We zijn erbij. En geloven onze ogen niet. Dit is immers Hollywood. Een wereld die niet bestaat, maar waar de illusie zorgt voor in heilig geloof in wat je ziet.

Los_Angeles_2_151.jpg

Wolf is niet weg te slaan van de attracties en gaat voor de volle mep. In de verte kijken we op sommige plekken uit op de heuvels rondom Los Angeles. Daar waar de echte sterren hun bovenmodale woningen hebben. Het wordt hen mogelijk gemaakt door het filmminnend publiek waarvan hier op deze hete dag slechts een fractie aanwezig is.

Los_Angeles_2_173.jpg

Het is ondoenlijk om alles in details te beschrijven. Want er natuurlijk nog veel meer spectaculairs te zien. Maar op een gegeven moment zit je vol, of is de tank leeg. Tot een uur of half vijf houden we het vol, terwijl we toch al om half tien met de Universal Shuttle de berg opgereden werden, naar Universal City. Morgen weer een rustiger dag. Want dit houdt geen normaal mens vol. Maar normale mensen bestaan niet. Gelukkig.

Los_Angeles_2_183.jpg

Geplaatst door gerard-en-gemma 17:41 Gearchiveerd in Verenigde Staten

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint