Een Travellerspoint blog

THE WESTCOAST DIARIES 24

HOLLYWOOD: HERE WE ARE!!

sunny 28 °C

Los Angeles, maandag 15 oktober 2012. Vandaag een korte, maar enerverende rit voor de boeg. Slechts 190 kilometer, maar wel naar het centrum van Los Angeles, een stad die bekend staat om zijn gigantische verkeersstromen. Ook om een andere reden zal het een hete dag worden: 31 graden wordt het. En niet alleen dat, ook nog eens benauwd. LA staat bekend om zijn smog, en als we na een kilometer of 100 de woestijn voorgoed achter ons gelaten hebben, zie je in de verte al een brede strook gelige soep boven de horizon hangen. Geen pretje. We waren het warm gewend, maar benauwd hadden we het nooit.
Nog ff cash money ophalen bij Wells Fargo en de tank van de Chrysler vullen, en: go!

Los_Angeles_1_023.jpg

De verkeersaders nemen met het naderen van de agglomeratie (13 miljoen inwoners) hallucinerende vormen aan. De 8-baans betonwegen kronkelen zich als spaghetti onder en boven elkaar in lussen. Mijn navigatie vriendin Lucie zet een kilometer of 10 voor San Bernadino ook nog eens de bokkenpruik op. Er komt geen woord meer uit. Maar een kilometer of 25 voor downtown Los Angeles geeft ze haar halsstarrigheid op, en begint ze me weer als mens de weg te wijzen. En dat doet ze goed, want ze wijst me keurig de weg naar North Vermont Avenue 321, naar Comfort Inn near Universal Studios. Het hotel ligt op de kruising van Vermont Avenue en Beverly Boulevard. Op nauwelijks een anderhalve kilometer van Beverly Hills.

Los_Angeles_1_050.jpg

We zijn wel wat aan de vroege kant, half twaalf is het pas. Normaal mag je pas na 15.00 uur je kamer in, maar dat is niet de bedoeling. Ik vraag of ik de auto al vast mag parkeren in de garage. Dat mag. Als ik de Mexicaanse balieboy in zijn eigen Spaans vraag naar de mogelijkheden om in te checken, geeft hij aan even te kijken of dat gaat lukken. Het lukt. En ik beloon hem met een dollarbiljet met de beeltenis van oud-president Hamilton erop (In God We Trust). Hij glimt. Hij gaat zijn best doen ons een mooie kamer te bezorgen. Het wordt er een met een grote jacuzzi in de kamer, naast een normaal bad in de badkamer natuurlijk. Al voor het middaguur zijn we volledig geïnstalleerd.

Los_Angeles_1_052.jpg

Onze Mexicano aan de balie bezorgt ons ook nog eens 2 oplaadbare TAP-kaarten (de OV-kaart van LA) voor de metro. En die metro ligt voor de deur. Een kwartier later staan we op de Walk of Fame op de Hollywood Boulevard. Ik zet mijn voeten op Ronald Raegan, op Jack Nicholson en al die andere filmsterren.
Hollywood Boulevard is fascinerend vanwege zijn contrasten. Alles wat maar enigszins afwijkend gedrag vertoont is gevraagd hier rond te lopen. Stoned, hyper, gedegenereerd, invalide, verpauperd, dellerig, bedelend, getatood (of hoe zeg je dat?), bezopen of gewoon als toerist, het dondert niet. De verloedering springt in ieder geval in het eerste deel van de boulevard van alle kanten ongegeneerd op je af. Daar doen de winkels trouwens druk aan mee. Ze zijn helemaal door het dolle van het naderende Halloween, maar de Sex doet daar nog eens een driedubbele schep bovenop. Hollywood.

Los_Angeles_1_074.jpg

Een eind verder voldoet het beeld dat we er van hadden beter aan het imago: grote film gebouwen (o.a. Paramount), studio’s, hotels, theaters (zoals het El Capitan, het Egyptian en het Mann’s Chinese Theatre) , winkelcentra (zoals het Hollywood and Highland Centre). Het is er druk. En nogmaals: heet en klam. Tijd voor een verfrissing.
Genoeg gezien. Per metro voor 1,50 dollar per rit (via de opgeladen TAP-kaart, de OV van LA) naar de Universal Studios waar we morgen een afspraak hebben.

Los_Angeles_1_081.jpg

Vervolgens helemaal naar downtown LA, Union Station, het einde van de lijn. Bovengronds is het even zoeken naar het oudste deel van de stad: El Pueblo. LA was immers lange tijd gewoon Mexicaans en door de Spaanse franciscanen ook nog eens christelijk gedomesticeerd. Het stadsdeel is voor de voetganger lastig te bereiken. LA is een stad voor de auto, en niet voor de sloeber die te voet gaat. Bovendien is het park waar we doorheen moeten bezaaid met de have-nots, de verschoppelingen die het gewoon niet gemaakt hebben. We voelen ons niet bedreigd, maar het is dan ook nog geen avond.
Overigens ziet de metro er opvallend luxe uit. In schril contrast tot de reiziger die er gebruik van maakt. Die lijkt voor 95% gekleurd, arm, depri, geflipt of alles tegelijk. Wij reizen dus onbezorgd met deze ondergrondse.

Los_Angeles_1_106.jpg

Maar het lukt ons zonder averij de brede wegen over te steken en El Pueblo de los Angeles te bereiken. Het oude stadsdeel bereidt zich duidelijk voor op de Dia de los Muertos (Allerheiligen). Lopen er rond tussen de marktkramen, bezoeken zelfs een kerk waar heel wat Mexicanen in aanbidding voor verschillende heiligen zitten. Bloemen, ex-voto’s, kaarsen, het is er allemaal.
Helaas is het oudste gebouw (Villa Adobe) van het stadsdeel dicht. Dan maar wat alcohol: voor Wolf een margarita cocktail met mango, voor mij Tecate, Mexicaans bier.
En ’s avonds nog eens eten bij Denny’s, vlak bij ons hotel. De voedingsketen zijn we overal al voorbijgereden, maar nu is het dan zover. Gemma drinkt haar gebruikelijke plat water en ik drink er mijn eerste Budweiser van deze reis Ze hebben niks anders.

Los_Angeles_1_108.jpg

Onze kamer in de Confort Inn doet normaal $ 299 per nacht (immers: jacuzzi aan boord). Maar dat betalen we er bij lange na niet voor. ’s Avonds begrijpen we ook waarom. De jacuzzi bubbelt helemaal niet (de bewuste knop laat het afweten), maar in die volle megabak warm water liggen, dat vergoed veel. Jacuzzi zonder bubbels: het is aan te bevelen.

Geplaatst door gerard-en-gemma 17:30 Gearchiveerd in Verenigde Staten

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint