Een Travellerspoint blog

THE WESTCOAST DIARIES 22

MET DE HELIKOPTER DE LUCHT IN, DAARNA ROUTE 66

sunny 20 °C

Flagstaff, zaterdag 13 oktober 2012. De regen en de sneeuw van gisteren zijn opgelost in het niets. Een blauwe lucht vanmorgen. En ook voor de komende dagen schijnt het er weer goed uit te zien. De gisteren geboekte vlucht kan dus doorgaan.
We zijn ruim op tijd op het helikoptervliegveld van Maverick, nadat we eerst bij vergissing op een ander vliegveld aan de balie stonden. De vlucht staat geboekt voor 10.00 uur en heet de Imperial Flight, omdat hij een uur duurt en een hele cirkel over de Grand Canyon maakt.

Grand_Cany..agstaff_019.jpg

Na wat veiligheidsinstructies: zwempakket voor het geval je in de Colorado dondert, een roedel veiligheidsriemen en een koptelefoon op om het geluid van de roterende wieken minder te horen, maar ook om onze commentaar leverende piloot te horen. En daar zitten we dan: frontaal voor de voorruit, ruim zicht dus. Totaal zitten er 7 passagiers in de heli, 3 voor (waarvan wij 2) en 4 achter. Drie nationaliteiten: 3 Engelsen, 2 Braziliaansen en 2 Limburgers uit Grubbenvorst. Fasten seatbelts, want daar gaan we de lucht in.

Grand_Cany..agstaff_032.jpg

De heli maakt eerst een ruime bocht over het met bossen bedekte plateau, om na een miuut of tien de canyon in te duiken. Het gevoel dat je overvalt als je de wereld onder je weg voelt zinken vanwege de steeds dieper gapende kloof onder je, is onbeschrijflijk. Ondanks de snelheid van de heli lijkt alles heel langzaam te gaan. Het overzicht op deze totaal onaardse wereld onder je krijg je op die manier goed binnen. Omdat we vooraan zitten, is deze vlucht voor ons werkelijk ´imperial´, daar valt niks aan af te dingen. Soms glijdt hij weer even verder, weer een plateau met bos ) met nog wat lichte sneeuw van gisteren’ dan weer zwenkt hij naar links of rechts, volgt de stroom van de groene Colorado anderhalve kilometer beneden je. De gesteenten krijgen alle kleuren van de regenboog, en soms zijn er zeer felle planten en mossen te zien, van felrood tot gifgroen.
We vliegen door tot aan de North Rim, groener en natter, en dus ook veel kouder dan de South Rim, die bij de toeristen het meest bekend is.

Grand_Cany..agstaff_054.jpg

Ik kom handen en ogen tekort om alles op video of foto vat te leggen. Je weet dat het slechts een fractie is van wat je wilt overbrengen aan iedereen die niet in de lucht boven dit wereldwonder gehangen heeft. De ontroering bij het zien van al die onaardse ver- en diepgezichten onder je is niet onnatuurlijk. Zelfs onze piloot die toch het hele jaar door vluchten uitvoert, is nog steeds even verbluft en aangedaan als toen hij met dit werk begon, vertelt hij. Ik kan het me voorstellen.
Je kijkt immers neer op honderden miljoenen jaren ontstaansgeschiedenis van de wereld. Het besef dat je zelfs daarvan een speldenprik aan tijd mee zult maken, maakt ons nederig. Het maakt alles relatief, besef je. Maar dit hadden we niet graag willen missen.

Grand_Cany..agstaff_055.jpg

Weer met beide benen op de grond, de ruimtereis voorbij, koers naar de Route 66 en Flagstaff, waar we zullen overnachten in een hotel aan de oude Routte 66, het Best Western Pony Soldier. Maar we maken een omweg en zetten koers naar Williams, een van de meest markante plekken van de oude ´Mother Road´, die dwars door Amerika van Chicago naar Los Angeles loopt.
Een fantastische plek, Williams. Alles Route 66. Dus veel motorgekken. Mar ook gezellige winkels en restaurants. We eten in een grill die behangen is met glimmende autodelen uit de sixties, en bovendien constant muziek draait uit die tijd. En tussendoor nieuwsflitsen levert uit die tijd, tot en met de Vietnam oorlog toe. De temperatuur is fantastisch. En we vinden het doodzonde naar Flagstaff te moeten, hadden langer willen blijven. Maar ja, zo gaat het nou eenmaal. Morgen weer On The Road, voor behoorlijk wat kilometers.

Grand_Cany..agstaff_087.jpg

Grand_Cany..agstaff_114.jpg

Geplaatst door gerard-en-gemma 20:29 Gearchiveerd in Verenigde Staten

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Eindelijk heb ik de juiste link gevonden, dank zij Tineke B. Fijn dat jullie zo genieten. Ga zo door ! Kussen van mijn lief en van mij,
Wim k.

door Wim Kurris

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint