Een Travellerspoint blog

THE WESTCOAST DIARIES 21

NATTE SNEEUW EN REGEN: OOK DAT IS DES REIZIGERS LOT

snow 5 °C

Tusayan / Grand Canyon, vrijdag 13 oktober 2012. VRIJDAG DE 13E, DUS! JA, AB, JE HAD GELIJK: HET IS DE 12E!
Gisteravond vond in Danville (Kentucky) in het kader van de presidentsverkiezingen (6 nov) het debat tussen de mogelijke vicepresidenten plaats. De tv zendt het integraal uit: Biden (democraat) tegen Ryan (republikein). Na afloop gaan de andere zenders daar natuurlijk op in. Bij de rechtse zender Fox News kan Obama, en dus ook Biden, niks goed doen. Bij CNN, ABC en NBC wordt objectiever geoordeeld.
Fox News heeft de laatste dagen zijn acties tegen Obama en zijn geldverslindende Medicare (Obamacare), National Education en de hoge werkloosheid (15%) flink opgevoerd. De Tea Party krijgt alle kansen. Er wordt op de man gespeeld. Vooral Richard Carmona is ed gebeten hond. In een waterval van tv-spotjes wordt hij afgeschilderd als een zwendelaar en iemand die graag vrouwen lastig valt: The more you know, the worse you gets!

Grand_Canyon_2_026.jpg

De Red Feather Lodge is een fantastisch hotel. Met ook weer hemelse bedden: voor ons beide een tweepersoons. Ook het toilet is erg bijzonder. Net als elders in de hotels staat het waterniveau in de Amerikaanse pot op watersnoodhoogte. Maar Red Feather gaat daar nog boven uit. In mijn geval betekent dat mijn kleine Jan een duik neemt als ik zittend mijn gevoeg wil doen. Nog geen ramp, maar onder het deksel staat een waarschuwing: Reclaimed Water Used in this Device. Avoid Contact. ’s Nachts heb ik visioenen van etterende zweren.

Grand_Canyon_2_027.jpg

Het is een practical joke. Als ik ’s morgens het gordijn open trek: blauwer lucht. Zon. Maar ik heb mijn rug nog niet gedraaid of de lucht betrekt in rap tempo. Grijs. Grauw. Waterig. En inderdaad, binnen no time regent het. En niet zachtjes. We weten het al: geen Grand Canyon vandaag. Helaas. Dan maar wat anders verzonnen. Binnen blijven hangen is geen optie.
In de lobby informeren we naar het weer van morgen. Want Flagstaff is amper 180 kilometer naar het zuiden. Dus gemakkelijk te halen. De donkere baliepoes bezweert ons dat morgen de zon gaat schijnen. Voor ons voldoende om een helikoptervlucht (van een uur) te boeken voor morgenvroeg 10 uur. Het vliegveld is op nog geen 5 minuten van Rode Veder. We zijn wel een fortuin armer.

Dan maar naar het Visitor Center van het Grand Canyon National Park. Buiten is het snerpend koud en het regent. De temperatuur: 4 graden. Nog een geluk dat we aan de South Rim zitten, want op de North Rim zal het de hele dag blijven vriezen.
Amper in de auto begint het te sneeuwen. Natte sneeuw, maar toch. Het is dus volle bak in het Visitor Center. We zien er o.a. een schitterende film over de ontstaansgeschiedenis van de Grand Canyon. We wisten het al, maar nu worden we er wel erg mee geconfronteerd: we kijken hier neer op bijna 2 miljard jaar geologische geschiedenis. Zeg maar: de vorming van een deel van de aardbol. Een wereldwonder, de film zegt niets te veel: WILD BEYOND IMAGINATON.

Grand_Canyon_2_032.jpg

Als we tegen beter weten in doorrijden naar Yavapai Point begint het nog harder te sneeuwen. En steekt er een snerpende wind op. We komen niet verder dan het, overigens wel heel erg interessante museum. Vanachter de brede glaswand hebben we uitzicht op de Grand Canyon. Althans: in normale omstandigheden. Nu wordt de hele duizelingwekkende kloof gevuld met een dikke mist. Niks te zien. De Grand Canyon bestaat niet meer. Ten einde raad rijden we door naar Market Plaza, een paar mijl verder. Drinken er slechte koffie, en doen er wat boodschappen. Terug naar Rode Veder. Het is al bijna half een.

Grand_Canyon_2_043.jpg

Omdat het na de lunch nog steeds bewolkt is boeken we voor de 3D film in het door National Geographic gerunde IMAX-theater, op nog geen honderd meter van ons hotel. Met seniorenkorting (ja, ook voor Wolf) voor een draaglijke prijs. We maken, geheel opgenomen in het gigantische scherm, glijvluchten door de onvoorstelbaar diepe kloven en over het gladde water, worden heen en weer geschud in een bootje in de woeste draaikolken en stroomversnellingen van de Colorado, en vliegen hoog de lucht in voor het totale beeld vanuit de lucht. HIDDEN SECRETS heet de film, en ook deze vertelt weer in vogelvlucht de ontstaansgeschiedenis van de Grand Canyon, en de achtereenvolgende volkeren die er leefden.

Grand_Canyon_2_060.jpg

Als we buiten staan is er zon. ZON! De auto in voor een nieuwe poging de Grand Canyon nog in levende lijve te zien vandaag. Dat lukt. Maken fantastische beelden vanaf Mather Point. De lucht blijft dreigend, maar de afwisselingen van de fel oplichtende steile wanden en de donkere, dreigende schaduwpartijen maakt het panorama meer dan bijzonder.
We proberen daarna ons te revancheren bij Yavapai Point. Dat lukt deels. Bij aankomst is er nog wel zon, en is de Grand Canyon goed te overzien. Maar na nauwelijks een kwartier trekt de lucht snel dicht en klettert de regen weer omlaag. En ook de canyon wordt weer volledig gevuld met ondoordringbare nevels. Het lijkt wel een poppenkast. Het doek gaat weer dicht.

Geplaatst door gerard-en-gemma 18:03 Gearchiveerd in Verenigde Staten

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint