Een Travellerspoint blog

THE WESTCOAST DIARIES 19

VAN HOPI EN NAVAJO NAAR DE DREAMWORLD VAN ANTELOPE CANYON

sunny 25 °C

Page, woensdag 10 oktober 2012. Vergist in de tijd: een uur te vroeg het nest uit. No problem, want de zon schijnt al. De dagelijkse rituelen voor vertrek: tanken (ijs en benzine). Dan weer ON THE ROAD AGAIN.
Omdat ik gisteren niet heb kunnen bloggen, vandaag dus twee maal. Dat van gisteren (uit Kayenta / Monument Valley) staat hierbeneden.

Page_-_Navajo_023.jpg

Opnieuw de desolaatheid in, dit keer van Arizona. Bonanza. Arendsoog. You name it. Het eerste programmapunt van de dag (we zullen in totaal amper 200 kilometer afleggen) is het Navajo National Monument, 9 mijl off road in de Tsegi Canyon. Er is een klein museum, en voordat we de trail doen, bekijken we een film over de Hopi die vanaf de 13e eeuw hier hin rotswoningen hadden, diep in de kloof. Cliff dwellings, zoals ze tegenwoordig heten. Omdat het nog niet echt heet is, zo vroeg in de ochtend, is de 1,6 kilometer goed te doen, zeker de heenweg, want die gaat bergaf. De weg terug kost een paar zweetdruppels. Maar Indiana Jones en Calamity Jane deinzen voor geen enkele inspanning terug.
Hoewel we niet helemaal tot in de cliff dwellings mogen komen, hebben we er op een gegeven moment goed zicht op. Een fantastische ervaring. Zeker met de wetenschap dat de indianen zich hier eeuwenlang in leven gehouden hebben met wat de omringende natuur hen aan eetbaars bood. Of bij ziekte het kruid dat er tegen gewassen was.

Page_-_Navajo_071.jpg

Weer de Chrysler in. Richting Page, onze volgende halteplaats. Gewoon het verstand op nul en de gaspedaal indrukken. Schakelen hoeft niet. Het gemak dient de toerist. Dat de auto behoorlijk stoffig aan het worden is geeft aan dat er nog geen spat regen gevallen is sinds we hier rondzwerven. Maar het zou de komende dagen (helaas) wel het geval kunnen zijn volgens de weatherforecast. Tv kijken we wel eens, maar niet uitgebreid. Veel verkiezingsgedoe, en afhankelijk van de zender pro-Obama of pro-Romney (zoals Fox News). En anders is het wel al die reclame voor eten. VET eten! En NOG vetter eten!

Page_-_Navajo_096.jpg

Een kilometer of tien voor Page (aan het gigantische Stuwmeer van Lake Powell) draaien we links de weg af. Onder wat aluminium golfplaten worden daar Fototours naar de Antelope Canyon verkocht. Door de Navajo’s uiteraard. De hele familie zit weer uitgebreid te relaxen boven op een aantal koelboxengevuld met etenswaren en drank. De kinderen, waaronder 1 baby gaan van hand tot hand.
Niet goedkoop (31 dollar p.p.), maar we tekenen in. Om 14.00 uur terugkomen, want er worden maar vier 4wheel drive tours per dag gedaan. Dat geeft ons de tijd om alvast in te checken in de Rodeway Inn near Lake Powell in Page. Het motel ligt aan de Lake Powell Boulevard, en je hoeft alleen maar de 10 (TIEN!!) verschillende en direct naast elkaar gelegen kerken te volgen en je staat voor je nieuwe slaapplaats. Ik kan het niet nalaten om het erf van een van die verschillende soorten Baptist Church op te draaien en er wat plaatjes te schieten. Gelijk komt de pastor naar buiten, al 20 jaar een van de vele zielenherders in Page (een stadje dat overigens pas in 1979 is gesticht). In plaats van een meubelboulevard hebben ze hier dus een bijbelboulevard.

Page_-_Navajo_164.jpg

Om half drie vertrekt onze 4-wheel drive met een echte Navajo aan het stuur. Naast ons nog twee (en die zijn de hele tocht zwijgzaam) passagiers. Onze driver ploegt zijn car door de rulle zandsporen. Kilometers ver. Op regendagen gaan deze tochten niet door. Te gevaarlijk om door de canyon te lopen. Onlangs zijn er nog elf toeristen omgekomen door het kolkende water van de Antelope Wash, zoals de rivier (die nu in geen velden of wegen te bekennen is) genoemd wordt.

Page_-_Navajo_170.jpg

Onderweg vertelt onze Navajo honderduit over de dieren die zich hier in de zandbak ophouden. Antilopen, uiteraard. Maar ook ratelslangen. De kloof (slechts 120 meter lang en 20 meter diep) stelt van buiten af gezien niks voor: en zandkleurig geheel. Eenmaal in de kloof heeft het snelstromende water een niet voor te stellen sprookjeswereld voortgebracht. Een fascinerend kleurenspel ontrolt zich over de door het water getekende zandstenen wanden. Er is wel zonlicht bij nodig om al die effecten te bereiken, maar het is ongelooflijk. Onze Navajo stelt persoonlijk mijn toestel in op de juiste instellingen, zodat ik hier niet echt lig te kloten, want het is behoorlijk donker. En flitsen zou alle beelden verwoesten. Hij gaat zelfs zover dat hij ook ons wil portretteren. Vooruit dan maar.
Na een dik uur verlaten we uitgeput van de onwereldse beelden de canyon. Maar het toetje is voor het laatst bewaard.

Page_-_Navajo_187.jpg

Tien meter voor het verlaten van de canyon is een Japanse fotoploeg bezig een fotoshoot te doen voor een of ander magazine. Om de toch al betoverende wanden nog fascinerender te maken is er een in zwart badpak gestoken fotomodel tegen aan gedrapeerd. Dat is weer een wat anders dan met een scherp stuk steen gekerfde Navajo tekeningen. Ja, dit moeten onze Indiana Jones en Calamity Jane toch allemaal maar meemaken.
’s Avonds gegeten in bij Starlite, een Chinese American restaurant. Een smakelijk soort rijsttafel. Met aan het einde de gebruikelijke fortune cookies. Dit lezen we na het openbreken ervan:
Voor Wolf: Expect much of yourself and little of others.
En voor mij: Faithless is he who quits when the road darkens.
Daar moeten we het mee doen. Het is niet anders. En het eten kostte maar 24 dollar, inclusief 2 Corona’s; nu wel echt bier. Maar exclusief 15% tip.

Geplaatst door gerard-en-gemma 20:05 Gearchiveerd in Verenigde Staten

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Hallo Gerard en Gemma,

Wat een prachtige foto's en indrukwekkende ervaringen! Ik had tot nu een een heel eenzijdig beeld van de US en dat was niet bepaald positief, maar dit... wowwwww. Weer genoeg inspiratie om tte schilderen straks! Enjoy your trip!

Groet, Marjo Icks

door marjo0102

Dag Gemma en Gerard
Prachtige foto's!Geweldig.
Goede reis verder gewenst.
Truus en Piet

ps dacht nog even dat het Gemma was....

door psan

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint