Een Travellerspoint blog

THE WESTCOAST DIARIES 17

ARCHES: EN VOOR DE ZOVEELSTE DAG ZON!!

sunny 24 °C

Moab, maandag 8 oktober 2012. Het is weer koud geweest vannacht, net boven het vriespunt. En dat niet alleen: het dreigt de eerste bewolkte dag te worden. Dreigt. Want na een uur rijden begint de lucht alweer blauw te kleuren. Wat resten, lange slierten van weggeveegde witte wolken die de naam niet mogen hebben, zullen blijven. Good deal! Na het copieuze ontbijt (voor het eerste gekookte eieren) en het ‘tanken’ van gratis ijsblokjes voor in de koelbox en benzine: on the road!

Even buiten Torrey al snel een eerste stop. Bewonderen de oude Indiaanse tekeningen (petrogliefen) tegen de steile rode rotswanden. Lascaux in de buitenlucht. Ook daar word je weer aangesproken; nu door een ouder paar uit Maryland. Zijn naar Denver komen vliegen. Yellowstone bezocht, en nu – net als wij – een aantal Nationale Parken.
Maar omdat we toch een 250 kilometer voor de kiezen hebben, toch maar weer de Chrysler in. Een desolaat land, meer dan 100 kilometer glijdt naast ons weg. Voor wie een idee wil hebben van het begrip ‘onherbergzaam’ moet Highway 24 afrijden. Woestijn, droge rivierbeddingen, grijs breekbaar gras. De kleur is wit, gelig, zanderig. Zo ver je kijken kunt.

Arches_-_Moab_029.jpg

Halverwege het traject tot de Interstate 70 ligt een dorp. Althans, zo wordt het genoemd. Een aantal flodderig neergesmeten uitgewoonde caravans, tochtige barakken, golfplaten schuurtjes, en een enkel vluchtig gemetselde schuilhutten, cabins. Denk er ook nog eens een onbeschrijflijke rotzooi bij die rond elk bouwsel ligt te verschrompelen in de zon, en straks in de winter onder de sneeuw. Verroeste ploegscharen. Kapotte koelkasten, magnetrons, zitbanken en auto’s. Alles onder het stof. De Floriade op zijn Utah’s. Het land waar rond 1900 Butch Cassidy en de Sundance Kid de bevolking de stuipen op het lijf joegen.

Arches_-_Moab_035.jpg

We rijden een stuk de Intestate 70 af: via Green River naar Crescent Junction, een gigantisch brede weg, de beide rijbanen zijn door een 100 meter brede strook woestijn van elkaar gescheiden. Op de verkeerde weg zitten betekent hier 50 kilometer omrijden.
Bij Crescent Junction slaan we af, draaien Highway 163 op. Nog voordat we in The Big Horn Lodge in Moab arriveren zullen we (alweer) een National Park bezoeken: Arches. Een zeer uitgestrekt ROOD (dus weer) park dat bekend staat om zijn honderden rotsbogen. Ja, uit de cowboyfilms.

Arches_-_Moab_052.jpg

Wolf maakt bijna meer foto’s dan ik: ja, wie met pek omgaat… Onmogelijk de fantastische landschappen te beschrijven. De meeste viewpoints zijn met de auto goed te bereiken, daarom de Delicate Arch te kunnen zien, moet je toch een half uur in de bloedhitte klimmen over gladde rots. En dan doen we nog niet eens de route die leidt tot aan de boog (dat is 3 uur klimmen; gekkenwerk). Maar we halen toch het punt waarvandaan we een prima zicht hebben op de stenen boog.
Ook hier is beschrijven van het landschap ondoenlijk. Onaards. Om de tien meter wil je stoppen. Maar vaak doen we het toch. Park Avenue, de Three Gossips, de Tower of Babel, de Petrified Dunes, de Balanced Rock, de Cove Arch, de Salt Valley Overlook, de Devils Garden: we doen het allemaal.

Arches_-_Moab_089.jpg

Eenmaal het park uit (en dat duurt een tijd) koers naar Moab, dat op slechts een kilometer of 6 van het park ligt. Een prima Lodge, de Big Horn. Of je in een Zwitsers chalet zit: alles van hout binnen. Voor het avondeten gaan we niet ver de deur uit: Moab Grill ligt naast de Big Horn, en je krijgt er als gast van de Logde nog eens 20% korting ook. De New York steak van Wolf en de mega Ribeye – aardappel-bonen-gerooktspek soep vooraf – voor mij. En ook nog een Cutthroat Pale Ale, gebrouwen in Salt Lake City. Ja, die Mormonen lijken wel Hollanders. Geld verdienen gaat uiteindelijk toch nog voor principes.

Arches_-_Moab_086.jpg

Geplaatst door gerard-en-gemma 19:32 Gearchiveerd in Verenigde Staten

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Leuk om te lezen, die beschrijving van de tocht. Er valt me op, dat jullie dezelfde leuke ervaringen hebben met de Amerikanen als wij. Veel Europeanen hebben toch een verkeerd beeld van de gewone bewoners van de VS.

door forzapsv

Geweldig, had wel mee willen gaan. Leuk om te lezen erg prettig, ben er bijna bij. Gemma, gerard geniet er nog van.
william

door william jakobs

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint