Een Travellerspoint blog

THE WESTCOAST DIARIES 16

HOWARD JOHNSON MET EEN MAGISTRAAL UITZICHT OP CAPITOL REEF

sunny 16 °C

Torrey, zondag 7 oktober 2012, 16° C (zon). Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: vandaag logeren we in het Howard Johnson hotel bij het National Park Capitol Reef, even buiten Torrey. Dat lijkt gewoon. Want elke dag checken we ergens anders in tussen 4 en 5. Maar vandaag krijgen we vanuit onze kamer het meest magistrale panorama te zien, wat we tot nu toe hebben meegemaakt. Ik zal de foto maar gelijk laten zien. Maar: jullie houden ook nog een paar foto's tegoed, want het uploaden gaat broerd in Howard Jaohnson. Vandaag ook al een tid geen GPS-signaal gehaal voor de navigatie, en geen bereik met de mobiele telefoon. Er zijn ergere dingen.

Capitol_Reef_NP_171.jpg

Zoals elke dag om 9 uur op pad. Hoewel we eigenlijk geen haast hoeven te maken, want de totale dagafstand zal amper een 200 kilometer zijn. Flink ontbijt in het New Western van Panguitch. Voor vertrek nog even gratis ijsblokken uit de automaat trekken voor in de koelbox, want in de zon en in de auto lopen de temperaturen al aardig snel op.
Het heeft zelfs licht gevroren vannacht, maar de lucht ziet er al stak blauw uit. En dat zal zo de hele dag blijven. Een paar honderd kilometer noordelijker, in Salt Lake City, is er sneeuw gevallen, meldt de tv. Maar het gebied waar we vandaag doorheen rijden (een deel van het Colorado Plateau) blijft de zon voorlopig schijnen. Onderweg we regelmatig regeninstallaties op de prairie die een wit goedje lijken te spuiten. Daar moeten we meer van weten. Het blijkt ijs te zijn dat onmiddellijk bevriest bij het bereiken van het gras. De prairie biedt afgelegen ranches met zwarte koeien. En in een enkel geval zelfs bizons.

6E01E2D82219AC6817F6B81580A54F3E.jpg

Het relatief platte land met de bergen op de achtergrond, soms een riviertje en een keer een langgerekt meer, biedt machtige uitzichten. Maar allengs veranderd het landschap en wordt het gesteente roder, de rotsblokken volumineuzer en de natuur dor. Dor. En nog eens dor. Op verschillende plaatsen in de groene loofbomen in herfsttooi: geel, dus.

Capitol_Reef_NP_064.jpg

Capitol Reef National Park. Ruim honderd jaar geleden gaven goudzoekers de huidige naam aan dit gebied. Maar hoe ik ook zal zoeken vandaag: geen goud.
Als fotograaf word je hier horendol van het natuurgeweld: opnieuw ligt hier 60 miljoen jaar geologische geschiedenis voor het oprapen. En dat niet alleen, want de kleuren doet het vandaag (alweer!): bruinrood, wit, grijsgroen, en de lucht: azuurblauw. De hele dag zullen we geen wolk te zien krijgen. Het is alsof je zojuist uit de Marslander gestapt bent en nu in een compleet nieuwe wereld terecht gekomen bent. Beschrijven? Eigenlijk koet ik geen moeite doen. Want hier spreekt alleen het beeld. We filmen en maken foto’s. Meer dan 1 of 2. Want je komt niet zomaar volgende week weer terug.

Capitol_Reef_NP_156.jpg

Capitol Reef is niet alleen vanwege het magistrale natuurgeweld bekend, want omstreeks 1880 stichten hier Mormoonse pioniers (alweer!) de nederzetting Fruita. En legden boomgaarden aan. In de herfst zouden de bezoekers van Capitol Reef voor een paar dimes of quarters perziken mogen plukken. Maar als we door Fruita rijden zijn de perziken verdwenen. Geplukt, helaas.
Naast de Freemont River Canyon snijden twee bredere kloven door de 150 km lange Waterpocket Fold. En dan is er de Grand Wash, een door steile klippen omkaderde kloof. Of de Capitol Gorge die zich een weg zoekt dwars door de bergketen.

Capitol_Reef_NP_108.jpg

Wat opvalt aan Amerikanen is hun spontaniteit. Buitemnlanders hier onderweg zullen je niet zo gauw aanspreken, maar Amerikanen herkennen je direct als buitenlanders, en spreken je aan, willen je van advies dienen, helpen. Ook weer in Capitol Reef vanmiddag. Je bieden spontaan aan je beiden op de foto te zetten, waarna het gesprek vanzelf op gang komt. Nederland scoort meestal meer dan ruim voldoende. Ze zijn er ook nog eens geweest. En willen er zelfs terug. Zoals dat echtpaar uit San Diego. Later ontmoeten we een wat oudere vrouw uit San Francisco. Op de racefiets door Capitol Reef. Haar vent struint alleen met zijn wandelstok en mobiele telefoon de trails in het park door. Ze zal hem aan het einde van de dag wel ergens treffen. Maar ze heeft ook nog eens in verschillende Europese landen gefietst. Natuurlijk ook in Nederland.

Capitol_Reef_NP_089.jpg

’s Avonds eten in La Cueva, een Mexicaans restaurant vlak tegenover ons hotel. Voor Wolf wordt het kip, maar wel assada (gegrild) en voor mij een dikke varkenscotelet (chuleto de cerdo). Voor ons beide is er (als altijd) zwarte bonen, met avocado, en voor mij nog eens een tweetal tortillas en Mexicans bier (Modelo), zelf vooraf te kopen in de winkel ernaast. Zo plof je tenminste echt met een volle maag het nest in.

Capitol_Reef_NP_114.jpg

Geplaatst door gerard-en-gemma 19:12 Gearchiveerd in Verenigde Staten

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Bizar plaatje met dat nep-ijs! Enig idee waarom ze dit doen?

Groeten,
Raymond

door RStaals

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint