Een Travellerspoint blog

THE WESTCOAST DIARIES 15

VAN BRYCE CANYON NAAR COWBOYS SMOKEHOUSE

sunny 25 °C

Panguitch, zaterdag 6 oktober 2012. Koffers pakken, ontbijten, tanken: het zijn de dagelijkse, bijna rituele bezigheden van deze oude roadies. Maar de lucht oogt weer voortreffelijk: zon in een strakblauwe lucht. Wel veel wind, en een stuk frisser. Maar nog lang niet de beelden die we op tv zien van een vroeg ingevallen winter in Wyoming, Noord Dakota en Montana. Sneeuwstormen! De kou zal de komende week doorzakken naar Utah; hopelijk nadat we na 8 oktober Utah hebben afgerond.

De route vandaag is redelijk kort, amper 200 kilometer. Maar het zal een van de opmerkelijkste natuurverschijnselen opleveren: Bryce Canyon. De weg ernaartoe is breed en redelijk leeg. Onderweg maken we een korte stop in het cowboydorp Pangyuitch, waar we later op de dag zullen overnachten in het New Western Motel. We rijden door, eerst naar de onverwachte rode rotskloven van Dixie National Forest, gelegen bij een van de vele Indianenreservaten hier in Utah. De lucht azuurblauw, de rotsen rood, de ceders groen. Fantastische rotsformaties.

Panguitch-.._Canyon_038.jpg

Afslaan in de richting van Bryce Canyon National Park. Omdat het zaterdag is, en ook veel Amerikanen van het goede weer profiteren en dus op pad zijn, parkeren we de auto al ruim voor de ingang van het park, op de plek waar de shuttlebus ons (Free!) op kan pikken. Onze driver Dan (we zitten maar met ons tweeën in de bus) verbiedt het bezit van wapens, maar we schieten alleen maar foto’s. Nadat we de ingang van het park passeren loopt de bus redelijk vol. Dan rijdt ons op zijn gemak over de prima aangelegde wegen door het park naar het hoogste punt. Bryce Point ligt op 2539 meter, en het uitzicht op het Amfitheater is surrealistisch. Een gigantisch landschap van Hoodoos. Even uitleggen.

Panguitch-.._Canyon_056.jpg

Het Amfitheater is een bijna rond bekken dat door de invloed van weer en wind een betoverend landschap van duizenden rotsnaalden en rotspunten, grotesk aandoende steensculpturen de indruk wekt van een versteen theaterdecor. Ondanks zijn naam is Bryce Canyon geen kloof, maar de verweerde kant van de Pink Cliffs, een 50 tot 60 miljoen jaar oude rozerode (o.a. door het ijzeroxide) rotsformatie van het Colorado Plateau. Het bestaat afwisselend uit fijnkorrelige, zachte sedimenten, afgewisseld met harder kalksteen en dunne lagen minder gevoelig lei- en zandsteen. Op die manier vormen zich de Hoodoos, bijzonder gevormde punten, torens en naalden. We zijn er niet weg te slaan. Inspiratie voor weer een aantal ‘Amerikaanse’ schilderijen?

Panguitch-.._Canyon_100.jpg

Op de terugweg met de shuttle stoppen we ook nog bij Inspiration Point. Maken er een fikse klim omhoog om daar te genieten van opnieuw een ongeloofwaardig landschap. Het kan niet op vandaag. Tegen een uur of half vier zijn we terug bij de auto. Koers naar het New Western Motel in Panguitch, een dorp dat duidelijk is aangetast door de crisis in de Amerikaanse economie. Veel huizen staan ‘for sale’ of zijn gewoon leeg achtergelaten. Restaurants gesloten en jongeren vertrokken naar elders.

Panguitch-.._Canyon_109.jpg

Ook de winkel met Indiaanse edel- en andere stenen gaat sluiten. Alles gaat weg tegen 50%; alle echte Hollanders naar binnen dus. Raken aan de praat met de oude mevrouw aan de kassa. Trieste verhalen. De winkel gaat sluiten, omdat de eigenaresse, een 43-jarige Cheyenne Indian, aan complicaties ten gevolge van haar diabetes is overleden. De oude mevrouw blijkt haar adoptiemoeder en probeert alles te verkopen, zodat niet alles naar de staat terugvloeit. En wijdt vervolgens nog uit over haar geadopteerde Cheyenne dochter: als 13-jarige van huis weggelopen, zichzelf verwaarloosd, gezworven, en tenslotte in deze winkel met Indiaanse sieraden terecht gekomen. Ik koop een echte Indiaanse dream-catcher, een dromenvanger, voor slechts 12 euri. Wolf koopt voor een fortuin aan Cheyenne halskettingen. Ja, zo komen we berooid als kerkratten naar huis.

3C91F38A2219AC68176C7C7B0A1E84D7.jpg

Het enige restaurant dat open is in Panguitch op deze zaterdagavond is Cowboys Smokehouse. En: ze tappen bier. Hoodoo bier. Smaakt prima. En het gegrilde smaakt er voortreffelijk. Voor Wolf kip, voor mij een combinatie van spareribs en beef. Met donkere bonen. Die je hier overal kunt eten. Als toetje begint halverwege ons cowboydiner een real cowboy zijn treurige songs te zingen. Coutrymuziek vanaf een krakkemikkig podium. We zitten op nog geen meter afstand van hem. Cowboys Smokehouse zit vanavond afgeladen vol, en daar gaat onze gebaarde bard geld opleveren, dat is zeker.

Geplaatst door gerard-en-gemma 19:52 Gearchiveerd in Verenigde Staten

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Hallo gelukzoekers,
Wat een geweldig ruig gebied is dit! Indrukwekkend!
Geniet er maar ten volle van!
Groetjes, ook van Rianne

door busyboelie

Hallo Calamity Jane en Lucky Luke,
Genieten elke dag van jullie mooie verhalen en prachtige foto's.
Veel reisplezier.

Groeten van Marlies en Adrie

door marliesenadrie

Bryce Canyon ziet er inderdaad prachtig uit, vooral dat Amfitheater lijkt me erg indrukwekkend. Als dat geen nieuwe schilderijen-serie opwekt, weet ik het ook niet meer... :)

Veel plezier de komende dagen, ben benieuwd naar de volgende avonturen!

Raymond

door RStaals

Hallo wereld reizigers

wat een geweldige omgeving en reis is dit.
jullie zien er zo happy uit en genieten ervan .

nog heel veel reisplezier en we genieten mee

groetjes liefs tineke en jos

door bartelds en co

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint